30241/3903 Máta peprná 0,05g
30241/3903 Máta peprná 0,05g
Vytrvalá medonosná bylina, sbíráme nať, k přípravě čaje, koupelí, inhalujeme při bolestech hlavy Více
Kód produktu: P100329 Doprava a platba
Vytrvalá medonosná bylina, sbíráme nať, k přípravě čaje, koupelí, inhalujeme při bolestech hlavy Více
Kód produktu: P100329 Doprava a platba
Vytrvalá rostlina dorůstající do výšky až 60 cm. Jako droga se sbírá kvetoucí nať od druhého roku vegetace. Má uklidňující účinky. Užívá se v čajích v kombinaci s jinými léčivými rostlinami (meduňka, kozlík).
Jak pěstovat mátu:
- Všechny máty jsou vlhkomilné, vyžadují dostatečnou a pravidelnou zálivku. Svědčí jim polostinné místo, ale při dostatečném zalévání snesou i slunce.
- Mátě vyhovuje místo chráněné před větrem a běžná, dobře propustná zemina, která může být obohacená rašelinou a vylehčená troškou písku.
- Máta je trvalka s rozvětvenými oddenky, ze kterých vyrůstají početné stonky s protistojnými kopinatými listy. V dobrých podmínkách roste velmi bujně a rychle se rozrůstá do šířky.
- Často je nutné omezit ji na záhonu v rozpínání zábranou zapuštěnou do půdy nebo ji jednoduše vysadit do velkého květináče nebo nádoby bez dna.
- Máta se dobře pěstuje na balkoně i parapetu v nádobách, které by měly být pokud možno dost prostorné, aby v nich zemina příliš rychle nevysychala a nepřehřívala se.
- Vyhovuje jí běžný zahradnický substrát. Máta v květináči potřebuje pravidelnou a přiměřenou zálivku a během léta ji několikrát přihnojíme organickým hnojivem.
- Máta bude prospívat na jednom místě minimálně 3 roky. Poté je vhodné ji přesadit. Čas od času je třeba trs razantně sestřihnout, aby máta znovu obrazila.
- Před zimou se doporučuje mátu sestřihnout. Na záhoně ji zakryjeme vrstvou listí, chvojí nebo mulčovací kůry.
- V květináčích přezimuje v chladném, tmavém sklepě. Nebo i s květináčem zapustíte do půdy na zahradě a zakryjeme.
- Jako léčivku sklízíme listy před rozkvětem za suchého počasí. První sběr provádíme, když rostliny dorostou do výšky 25–30 cm, většinou to je v květnu.
Léčivé účinky
Jako léčivka vyniká dezinfekčními a antibakteriálními účinky, zvyšuje produkci žaludečních šťáv, povzbuzuje tvorbu a vylučování žluče, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče, a pomáhá tak při problémech s trávením. Máta také povzbuzuje chuť k jídlu, proto je vhodné popíjet mátový čaj při dlouhodobém nechutenství. Nálev se používá se na osvěžení dechu i při zánětech horních cest dýchacích jako kloktadlo. Pomáhá také potlačit stres a zbavit se napětí, doporučuje se úporných bolestech hlavy i při migréně. Silná vůně máty nám protáhne dýchací cesty, a uleví tak při nachlazení a navodí dobrou náladu. Oblíbený mátový sirup je vhodný užívat při chorobách z nachlazení.
Výživové hodnoty
Listy máty peprné obsahují až 2 % silic, z nichž je nejvíce zastoupena silice mentolu a menthonemu (cca 60 %). Máta má dále vysoký obsah menthofuramenu, piperotu, tříslovin, hořčin, flavonoidů a kyseliny octové. Celkem obsahuje přibližně čtyřicet účinných látek. Její chuť je palčivě kořeněná, větrová a chladivá.
Kuchyňské zpracování
Čerstvá máta se hodí do tvarohových pomazánek, dipů, zálivek, polévek, okurkového salátu, zmrzlin, k dezertům, skvěle ladí s čokoládou. V arabské kuchyni se používá do masitých pokrmů, hodí se například k jehněčímu. Je efektním doplňkem k různým koktejlům – tvoří i základ proslulého mojita, kde se kombinuje s třtinovým rumem a cukrem, limetkou a ledem. Skvělá je v létě v ledové vodě s citronem nebo s okurkou. S mátou lze v kuchyni doslova kouzlit, ale je třeba počítat s tím, že její chuť je velmi výrazná. Pokud se používá společně s ostatními bylinkami, musí jí být pouze malé množství, aby je nepřehlušila.