30241/3903 Máta peprná 0,05g

30241/3903 Máta peprná 0,05g


Vytrvalá medonosná bylina, sbíráme nať, k přípravě čaje, koupelí, inhalujeme při bolestech hlavy Více

Kód produktu: P100329 Doprava a platba

15,90 Kč
skladem
ks

Vytrvalá medonosná bylina, sbíráme nať, k přípravě čaje, koupelí, inhalujeme při bolestech hlavy Více

Kód produktu: P100329 Doprava a platba

Vytrvalá rostlina dorůstající do výšky až 60 cm. Jako droga se sbírá kvetoucí nať od druhého roku vegetace. Má uklidňující účinky. Užívá se v čajích v kombinaci s jinými léčivými rostlinami (meduňka, kozlík).

Jak pěstovat mátu:

  1. Všechny máty jsou vlhkomilné, vyžadují dostatečnou a pravidelnou zálivku. Svědčí jim polostinné místo, ale při dostatečném zalévání snesou i slunce.
  2. Mátě vyhovuje místo chráněné před větrem a běžná, dobře propustná zemina, která může být obohacená rašelinou a vylehčená troškou písku.
  3. Máta je trvalka s rozvětvenými oddenky, ze kterých vyrůstají početné stonky s protistojnými kopinatými listy. V dobrých podmínkách roste velmi bujně a rychle se rozrůstá do šířky.
  4. Často je nutné omezit ji na záhonu v rozpínání zábranou zapuštěnou do půdy nebo ji jednoduše vysadit do velkého květináče nebo nádoby bez dna.
  5. Máta se dobře pěstuje na balkoně i parapetu v nádobách, které by měly být pokud možno dost prostorné, aby v nich zemina příliš rychle nevysychala a nepřehřívala se.
  6. Vyhovuje jí běžný zahradnický substrát. Máta v květináči potřebuje pravidelnou a přiměřenou zálivku a během léta ji několikrát přihnojíme organickým hnojivem.
  7. Máta bude prospívat na jednom místě minimálně 3 roky. Poté je vhodné ji přesadit. Čas od času je třeba trs razantně sestřihnout, aby máta znovu obrazila.
  8. Před zimou se doporučuje mátu sestřihnout. Na záhoně ji zakryjeme vrstvou listí, chvojí nebo mulčovací kůry. 
  9. V květináčích přezimuje v chladném, tmavém sklepě. Nebo i s květináčem zapustíte do půdy na zahradě a zakryjeme. 
  10. Jako léčivku sklízíme listy před rozkvětem za suchého počasí. První sběr provádíme, když rostliny dorostou do výšky 25–30 cm, většinou to je v květnu.

Léčivé účinky

Jako léčivka vyniká dezinfekčními a antibakteriálními účinky, zvyšuje produkci žaludečních šťáv, povzbuzuje tvorbu a vylučování žluče, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče, a pomáhá tak při problémech s trávením. Máta také povzbuzuje chuť k jídlu, proto je vhodné popíjet mátový čaj při dlouhodobém nechutenství. Nálev se používá se na osvěžení dechu i při zánětech horních cest dýchacích jako kloktadlo. Pomáhá také potlačit stres a zbavit se napětí, doporučuje se úporných bolestech hlavy i při migréně. Silná vůně máty nám protáhne dýchací cesty, a uleví tak při nachlazení a navodí dobrou náladu. Oblíbený mátový sirup je vhodný užívat při chorobách z nachlazení.

Výživové hodnoty

Listy máty peprné obsahují až 2 % silic, z nichž je nejvíce zastoupena silice mentolu a menthonemu (cca 60 %). Máta má dále vysoký obsah menthofuramenu, piperotu, tříslovin, hořčin, flavonoidů a kyseliny octové. Celkem obsahuje přibližně čtyřicet účinných látek. Její chuť je palčivě kořeněná, větrová a chladivá.

Kuchyňské zpracování

Čerstvá máta se hodí do tvarohových pomazánek, dipů, zálivek, polévek, okurkového salátu, zmrzlin, k dezertům, skvěle ladí s čokoládou. V arabské kuchyni se používá do masitých pokrmů, hodí se například k jehněčímu. Je efektním doplňkem k různým koktejlům – tvoří i základ proslulého mojita, kde se kombinuje s třtinovým rumem a cukrem, limetkou a ledem. Skvělá je v létě v ledové vodě s citronem nebo s okurkou. S mátou lze v kuchyni doslova kouzlit, ale je třeba počítat s tím, že její chuť je velmi výrazná. Pokud se používá společně s ostatními bylinkami, musí jí být pouze malé množství, aby je nepřehlušila.