Sadba hub a hřibů

Mnoho lidí si nedokáže představit kuchyň bez aromatických hub, které jsou nenahraditelné při vaření mnoha pokrmů. Mají velmi intenzivní chuť, krásně voní a dávají pokrmům jedinečnou vůni. Každý houbař ví, že není těžké najít v lese hřib, ale mít ho ve vlastní zahradě je jiný příběh. Naštěstí nyní můžete pěstovat houbové mycelium ve své zahradě. Hřiby se v přírodě vyskytují v blízkosti jehličnanů a listnatých stromů, proto jejich mycelium vysazujeme nejlépe do blízkosti borovice, smrku, dubu nebo buku, se kterými žijí v symbióze. Houbové mycelium lze vysazovat v období od dubna do listopadu, kdy již není pravděpodobné, že půda zamrzne. Za příznivých podmínek se plodnice objeví dva roky po výsadbě. Obvykle rostou jednotlivě nebo v malých skupinkách po několika. Stává se, že tvoří malé kolonie. Pokud je mycelium správně aplikováno a pokud se během období plození vyskytnou vhodné povětrnostní podmínky, můžete počítat se sklizní po dobu 3–4 let. Úsilí je tak odměněno a houby ve vlastní zahradě si vychutnáváme po dlouhou dobu.
Jak jsme zmínili, pokud je pozemek alespoň částečně osázen dřevinami, které se vyskytují v našich lesích, můžeme se směle pokusit pěstovat lesní houby. Je třeba vzít na vědomí, že vývoj mycelia vyžaduje čas. Nesprávné použití mycelia a také nepříznivé povětrnostní podmínky mohou zabránit tomu, aby mycelium přineslo ovoce. Pouze aplikace v souladu s pokyny pro příslušné druhy stromů a příznivé klimatické podmínky nám umožní počítat s bohatou sklizní. Úspěch zajistí mykorhiza, tj. koexistence hub s kořeny stromů, neméně důležité jsou příznivé podmínky, bez nichž není rozvoj mycelia možný. Houby vyžadují stinné vlhčí stanoviště.