10203/x Hrách cukrový Ambrosia 25g

10203/x Hrách cukrový Ambrosia 25g


Raná odrůda, k jídlu se používá lusk s málo vyvinutými zrny. Vhodná i jako vařená příloha. Vyžaduje slunné polohy a dostatek vláhy. Více

Kód produktu: I5514 Doprava a platba

21,90 Kč
skladem
ks

Raná odrůda, k jídlu se používá lusk s málo vyvinutými zrny. Vhodná i jako vařená příloha. Vyžaduje slunné polohy a dostatek vláhy. Více

Kód produktu: I5514 Doprava a platba

Odrůda středního vzrůstu, poléhavá. Ke konzumaci se používá zploštělý lusk s méně vyvinutými zrny.

Jak pěstovat hrách:

  1. Dřeňový i cukrový hrách nejčastěji vyséváme od druhé poloviny března na záhon nebo do nádob.
  2. Hrách setý má poměrně nízké nároky na teplotu, klíčí už při 1 °C, roste od 4 °C a nespálí ho ani jarní přízemní mrazíky. Optimální teplota je 14 až 18 °C. Při teplotách nad 30 °C špatně probíhá opylení, hrách nenasazuje lusky, předčasně dozrává a zasychá.
  3. Hrách setý není příliš náročný na půdu, dobře prospívá v nevyhnojené, lehké hlinité půdě.
  4. Záhon na výsev hrachu setého pečlivě uhrabeme a uděláme řádek o hloubce 5 – 7 cm. Vzdálenost řádků se pohybuje okolo cca 50 cm.
  5. Hrách vyséváme do řádku po jednotlivých zrnech 6 – 8 cm od sebe, nebo do hnízd po 3 – 4 semenech, vzdálenost by měla být 10 – 15 cm. 
  6. Vysetá zrnka hrachu musíme co nejpečlivěji zahrnout zeminou, aby je nevyzobali ptáci. 
  7. Hrách potřebuje k růstu oporu. Na čerstvě vysetou plochu nebo ještě před setím se vyplatí natáhnout například pletivo nebo síťku, lze použít i větve, tyče, klacíky nebo provázky. Jakmile hrách vzklíčí, naveďte ho na oporu, tím zvýšíte kvalitu plodů i bohatost úrody. Pokud je to možné, zasejte hrách u plotu, po němž se může pnout.
  8. Hrách výborně prospívá ve společnosti okurek, mrkve a hlávkového salátu. Naopak se hrách nemá dávat na záhon s fazolemi, protože mají stejné nároky na půdu a napadají je i stejní škůdci a nemoci. Nesvědčí mu ani společnost cibule, česneku, brambor a rajčat.
  9. Hrách setý potřebuje od výsevu do sklizně 56 až 80 dní. Vysévat ho můžeme postupně až do konce jara. Zelený hrášek sklízíme zhruba od poloviny června až do poloviny července. 
  10. Záhon s hráškem pravidelně odplevelujeme a mírně kypříme půdu, při suchém počasí zavlažujeme.