10129/x Fazol Corona 10s

10129/x Fazol Corona 10s


Pozdní odrůda tyčkového fazolu.Vytváří mohutné rostliny 200-250 cm vysoké s tmavě zelenými listy. Lusk je tmavě zelený, široký, až 14-15 cm dlouhý. Více

Kód produktu: I5505 Doprava a platba

35,90 Kč
skladem
ks

Pozdní odrůda tyčkového fazolu.Vytváří mohutné rostliny 200-250 cm vysoké s tmavě zelenými listy. Lusk je tmavě zelený, široký, až 14-15 cm dlouhý. Více

Kód produktu: I5505 Doprava a platba

Výživové hodnoty

Plody obsahují vápník, železo, draslík, vitamíny skupiny B, vitamín PP a provitamín A. Obsahují též glukokinin, která pomáhá snižovat obsah glukózy v krvi, proto jsou fazolky velmi vhodné pro diabetiky. Zdroj: Wikipedie

Kuchyňské zpracování

Pro kuchyňskou úpravu využíváme suchá zrna i zelené lusky, tzv. fazolky. Chuť fazolí je příjemně neutrální, proto se dají kombinovat téměř s čímkoli a jsou vděčnou surovinou, která se dá v kuchyni využít na mnoho způsobů. Často se používá ve středomořské, asijské nebo mexické kuchyni. Základem je namočení fazolí ideálně přes noc a následně uvaření doměkka. Pro zmírnění nadýmajících účinků můžeme k fazolím při vaření přidat bylinky (majoránka, tymián, saturejka, bazalka), které mají tendenci pohltit látky způsobující nadýmání.

Výborné jsou fazolové polévky, které spolehlivě zasytí, neméně dobré jsou fazole v salátech, kaších nebo pečené a zapékané. Skvělé je spojení s masem či uzeninami. Z fazolí se připravují výtečné pomazánky, a dokonce i moučníky. Naopak fazolkám svědčí krátká tepelná úprava, díky které si zachovají křupavost, proto jsou ideální jako příloha k masu, do salátů nebo těstovin. Můžeme je přidat i do polévek nebo do dušených masových pokrmů. U nás je nejběžnější způsob úpravy ve smetanové sladkokyselé omáčce.