10038/1107 Celer naťový jemný 0,2g

10038/1107 Celer naťový jemný 0,2g


Listový celer vytvářející listy výšky 60-70cm. Růžice jemných aromatických listků. Nať se sklízí od konce léta postupně, či na podzim naráz. Vhodný také k sušení. Více

Kód produktu: I5485 Doprava a platba

15,90 Kč
skladem
ks

Listový celer vytvářející listy výšky 60-70cm. Růžice jemných aromatických listků. Nať se sklízí od konce léta postupně, či na podzim naráz. Vhodný také k sušení. Více

Kód produktu: I5485 Doprava a platba

Výživové hodnoty

Celer obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, apiin, cholin, vitamíny B1, B2, PP, a asi 7 mg vitamínu C ve 100 g hmoty; z minerálních látek především vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor. Zdroj: Wikipedie

Kuchyňské zpracování

Je to výrazné aróma balkanské, středomořské, americké i anglické kuchyně. Celer spolu s mrkví a petrželí se přidává do polévek, pod hovězí pečeni, k přípravě vařeného nebo syrového salátu. Celerová nať i semeno je častou součástí kořeninových směsí pro grilování. Mezi koření řadíme celer především pro silně aromatická a nahořklá semena, pro něž je pěstován ve Francii, Indii a v USA. Semena se používají k přípravě tzv. celerové soli obsahující alespoň 8 % rozemletých plodů, které tvarem připomínají plody anýzu. Celerová sůl je typickým kořením rybích pokrmů, zeleniny a kroket. Vedle semen můžeme také kořenit celerovými listy, které spolu s řapíkem vaříme zároveň s pokrmem a před podáním odstraňujeme. Listy, zbavené silné části řapíku, lze snadno usušit, zachovávají si své aroma a poslouží nám dobře v zimních měsících. Celerová nať se používá často i k průmyslové přípravě polévek a do různých směsí koření. Zdroj: Wikipedie