10085/1208 Čekanka salátová Di Bruxelles/D
10085/1208 Čekanka salátová Di Bruxelles/D
Vysoce výnosná odrůda. Vyžaduje kypré, hlinitopísčité půdy. U sklizených kořenů seřízneme nať na 2 cm a kořeny skladujeme při teplotě 1-5°C pro postupné rychlení. Rychlením při 15-17°C, v nádobách s pískem nebo v hydroponii, v temných prostorách. Více
Kód produktu: I5495 Doprava a platba
Vysoce výnosná odrůda. Vyžaduje kypré, hlinitopísčité půdy. U sklizených kořenů seřízneme nať na 2 cm a kořeny skladujeme při teplotě 1-5°C pro postupné rychlení. Rychlením při 15-17°C, v nádobách s pískem nebo v hydroponii, v temných prostorách. Více
Kód produktu: I5495 Doprava a platba
Výživové hodnoty
Cibule obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E a karoteny. Je bohatá na kyselinu listovou. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód. Význam má i obsažená látka allicin. Zdroj: www.kaloricketabulky.cz
Kuchyňské zpracování
Cibule je široce užívaná při vaření jako zelenina či koření. Používají se její cibule, oloupané od vrchních uschlých vrstev, nejčastěji nakrájené, řidčeji se využívá i cibulová nať. Syrová cibule má pálivou chuť a používá se například jako příloha k pečivu či uzeninám, často v kombinaci s hořčicí. Vařenou cibuli mohou obsahovat některé zeleninové polévky. Osmažená cibule se používá jako základ pro cibulovou jíšku, která se používá jako základ gulášů a perkeltů, omáček, zeleninových polévek, některých luštěninových pokrmů, špenátu a zelí. Samotná smažená cibulka s tukem se používá například k maštění a ochucení vařené čočky a dalších pokrmů. Zdroj: Wikipedie
Zajímavosti
Odhaduje se, že každoročně je ve světě cibule pěstována na 3 642 000 hektarů. Pěstování pro domácí trh se věnuje 170 zemí. Přibližně 8 % světové produkce je předmětem mezinárodního obchodu. Zdroj: Wikipedie