10040/1108 Celer řapíkatý Helios 0,2g
10040/1108 Celer řapíkatý Helios 0,2g
Odrůda vytvářející silné a dlouhé řapíky světlezelené barvy. Listy a řapíky jsou vhodné pro přímé kuchyňské zpracování. Více
Kód produktu: I5486 Doprava a platba
Odrůda vytvářející silné a dlouhé řapíky světlezelené barvy. Listy a řapíky jsou vhodné pro přímé kuchyňské zpracování. Více
Kód produktu: I5486 Doprava a platba
Odrůda vytvářející dlouhé a silné řapíky světlezelené barvy. Listy a řapíky jsou vhodné pro přímé kuchyňské zpracování.
- Nejlepší doba pro vysetí semen do truhlíků je druhá polovina února a začátek března. Vyseté truhlíky uložte buď do vytápěného skleníku, nebo je doma dejte na okenní parapet. Teplota by měla být mezi 18 až 23 ˚C. Pokud je teplota vyšší, rostlinky se začnou vytahovat.
- Po dobu klíčení a vzcházení dbejte na přiměřenou zálivku. Světlo není pro klíčící celer až tak zásadní. Po vzejití teplotu postupně snižujte až na 10 ˚C. Předpěstované rostlinky se 3 až 5 listy přepíchejte, do kelímků nebo květináčků po jedné. Vypěstování zdravé sadby trvá přibližně šest týdnů.
- S vysazováním celerové sadby na záhon je lepší počkat až na květen, protože celer je velmi citlivý na mráz. Po celou dobu růstu potřebuje dostatečnou a pravidelnou zálivku. Půda musí být neustále vlhká. Nikdy ale celer nezalévejte na listy.
- Latinský název:
- Apium graveolens L.
- Cenová skupina:
- 2
- EAN:
- 8596019100401
Výživové hodnoty
Celer obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, apiin, cholin, vitamíny B1, B2, PP, a asi 7 mg vitamínu C ve 100 g hmoty; z minerálních látek především vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor. Zdroj: Wikipedie
Kuchyňské zpracování
Je to výrazné aróma balkanské, středomořské, americké i anglické kuchyně. Celer spolu s mrkví a petrželí se přidává do polévek, pod hovězí pečeni, k přípravě vařeného nebo syrového salátu. Celerová nať i semeno je častou součástí kořeninových směsí pro grilování. Mezi koření řadíme celer především pro silně aromatická a nahořklá semena, pro něž je pěstován ve Francii, Indii a v USA. Semena se používají k přípravě tzv. celerové soli obsahující alespoň 8 % rozemletých plodů, které tvarem připomínají plody anýzu. Celerová sůl je typickým kořením rybích pokrmů, zeleniny a kroket. Vedle semen můžeme také kořenit celerovými listy, které spolu s řapíkem vaříme zároveň s pokrmem a před podáním odstraňujeme. Listy, zbavené silné části řapíku, lze snadno usušit, zachovávají si své aroma a poslouží nám dobře v zimních měsících. Celerová nať se používá často i k průmyslové přípravě polévek a do různých směsí koření. Zdroj: Wikipedie